Vláda stanovila nové sadzby zákonných úrokov z omeškania

23.01.2013 Bratislava

Bratislava 23. januára (TASR) - Zákonná sadzba úrokov z omeškania v obchodnoprávnych vzťahoch bude od februára tohto roka stanovená na úrovni základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) platnej k prvému dňu omeškania zvýšenej o 9 percentuálnych bodov (p.b.), prípadne sadzby ECB platnej k prvému dňu príslušného kalendárneho polroka omeškania zvýšenej o osem bodov.

Vyplýva to z nariadenia vlády SR vykonávajúceho niektoré ustanovenia Obchodného zákonníka, ktoré dnes schválil vládny kabinet. Výšku paušálnej náhrady nákladov spojených s uplatnením pohľadávky určuje právna norma na 40 eur jednorazovo bez ohľadu na dĺžku omeškania.

Zákonnú sadzbu úrokov z omeškania stanovila vláda aj pre oblasť občianskoprávnych vzťahov. V tejto oblasti bude od februára výška úrokov z omeškania stanovená o päť percentuálnych bodov vyššie ako základná úroková sadzba ECB platná k prvému dňu omeškania s plnením peňažného dlhu.

Nové nariadenia vlády predstavujú návrat k dualistickej úprave zákonných úrokov z omeškania osobitne pre občianskoprávne a obchodnoprávne záväzky. Vyvolané je to sprísnenými podmienkami novej eurosmernice o boji proti oneskoreným platbám v obchodných transakciách, ktoré vláda SR nechce vztiahnuť na občianskoprávne vzťahy.
 

Vyberte región